/

In 4 stappen je eigen zorgverzekering afsluiten

In 4 stappen je eigen zorgverzekering afsluiten

Als kind ben je meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders, maar dit verandert als je 18 wordt. Omdat je volgens de wet dan volwassen bent, moet jij je eigen zorgverzekering afsluiten. Zorg ervoor dat je dit uiterlijk een maand nadat je 18 wordt geregeld hebt. Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het afsluiten van een zorgverzekering? Dan komt dit stappenplan ongetwijfeld van pas.

Stap 1: Bepaal je dekking

Een zorgverzekering afsluiten is niet lastig, want er zijn talloze verzekeraars waar je terecht kunt. Door goed na te denken welke jongeren verzekering het beste bij jou past, kom je bij de juiste verzekeraar voor jou uit.

Wat in jouw situatie de beste dekking is, hangt vooral af van je eigen gezondheid. Omdat de meeste 18-jarigen nog hartstikke vitaal zijn, hebben ze doorgaans niet veel zorg nodig. In dat geval volstaat de basisdekking meestal. Bezoekjes aan de huisarts zijn hierdoor verzekerd en dat geldt ook voor voorgeschreven geneesmiddelen.

Je kunt de basisverzekering uitbreiden met één of meer aanvullende dekkingen. Zo bieden veel verzekeraars aanvullende verzekeringen aan voor de tandarts en fysiotherapie. Kom je hier slechts sporadisch? Dan vallen de kosten vaak mee. In dat geval is het financieel meestal niet interessant om je aanvullend te verzekeren.

Stap 2: Denk na over je eigen risico

Bij het afsluiten van een zorgverzekering krijg je altijd te maken met eigen risico. De overheid heeft voor zorgverzekeringen immers een verplicht eigen risico ingesteld. Bij het afsluiten van een zorgverzekering krijg je bovendien te maken met vrijwillig eigen risico. Hier kun je – in tegenstelling tot het verplicht eigen risico – wel iets aan veranderen. Het vrijwillig eigen risico kan immers verhoogd worden tot 500 euro. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe meer korting je krijgt op de premie. Je draait alleen wel op voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt en jij je vrijwillig eigen risico verhoogt.

Stap 3: Vergelijk verzekeraars

Weet je hoe jouw zorgverzekering eruit moet zien? Dan ben je in principe klaar om er eentje af te sluiten. Voordat je dit doet, raden wij je aan om nog even een vergelijking te maken. Je ziet dan binnen de kortste keren wat in jouw situatie de goedkoopste zorgverzekering is. Voor het vergelijken kun je het beste een vergelijkingssite gebruiken. Dit kost je namelijk veel minder tijd dan wanneer je sites van verschillende verzekeraars bezoekt.

Staar je overigens niet blind op de prijs, maar kijk ook naar de voorwaarden. Bij sommige verzekeraars profiteer je namelijk van de nodige voordelen. Zo krijg je bijvoorbeeld een flinke korting op je sportabonnement bij SportCity als je op www.just.nl een zorgverzekering afsluit.

Stap 4: Sluit een zorgverzekering af

Zodra je weet wat de beste zorgverzekering is, kun je deze afsluiten. Dit kun je vanuit je luie stoel regelen, want je sluit een zorgverzekering online af. Geef simpelweg aan hoe jij je wilt verzekeren en welk eigen risico je voorkeur heeft. Vervolgens vul jij je gegevens in en geef je aan op welke datum de verzekering in moet gaan. Nadat je ook je contact- en betaalgegevens hebt ingevuld, kun jij je zorgverzekering afsluiten.

Redactie

Sportwolf is het verzamelpunt van interessante artikelen die over sport, het menselijk lichaam en trends en innovaties gaan. Als schrijver van Sportwolf probeer ik een zo breed mogelijk publiek aan te spreken met mijn ervaringen en informatieve artikelen.

Vorige

Hoe krijg je jezelf van de bank bij weinig motivatie?

Volgende

Welke verschillende soorten krachttrainingen zijn er?

Follow Us