/

Welke vechtsport past bij mij?

Welke vechtsport past bij mij

Er zijn tegenwoordig zoveel vechtsporten om uit te kiezen, dat het soms moeilijk kan zijn om de juiste te kiezen. Ze hebben allemaal een verschillende geschiedenis, oorsprong en voordelen, maar in wezen blijft het doel hetzelfde: jezelf leren verdedigen en tegelijkertijd bijdragen aan het vinden van je innerlijke centrum. In deze blog hebben we vechtsporten uitgekozen die goed passen bij verschillende beroepen.

Lees de verschillende vechtsporten door die we hieronder beschrijven en kijk eens of er een sport tussen zit die bij jou past. Het is zeker een aanrader om een vechtsport uit te oefenen, omdat het veel voordelen met zich meebrengt.

Karate

Een zeer bekende en “klassieke” krijgskunst is karate, vanwege de overweldigende aanwezigheid in Hollywood-films. Karate is ontwikkeld in Japan en combineert vele stijlen van zelfverdediging met stoten, trappen, knie- en elleboogaanvallen. De Japanse betekenis van het woord karate is “lege hand”. Karate biedt een goed algemeen verdedigingsmechanisme en is een zeer nuttige vechtsport om te beoefenen. Het berust op de principes van respect, discipline en de zoektocht naar voortdurende verbetering. Geschikt dus voor ambtenaren en alle andere professionals die een breed spectrum aan kennis nodig hebben voor hun functie. Ze zullen zich waarschijnlijk thuis voelen met karatebeoefening, omdat het een duidelijke structuur biedt en functioneel gericht is.

Taekwondo

Taekwondo, een Koreaanse krijgskunst, combineert zelfverdediging, aanval, sport en beweging. De krijgskunst legt de nadruk op hoge trappen en snelle handbewegingen. Taekwondo beschouwt het been als het sterkste en potentieel krachtigste wapen terwijl het een aanvaller op afstand houdt. Taekwondo is geweldig om behendigheid, kracht, balans, flexibiliteit en uithoudingsvermogen te verbeteren en vereist een grote mentale focus en scherpte. Het is geschikt voor mensen die in de horeca en het toerisme werken, maar ook voor chirurgen en verpleegkundigen in het ziekenhuis. Omdat er lange uren worden gemaakt en je toch te allen tijde evenwichtig en attent moet blijven.

Capoeira

Capoeira is een vechtsport die bij creatieve mensen past. Deze Braziliaanse krijgskunst is oorspronkelijk ontwikkeld door Angolese slaven die hun zelfverdedigingsbewegingen vermomden als dans. Het combineert vechten, dansen, muziek en constante beweging. Capoeira stimuleert elke creatieve geest vanwege het zeer acrobatische en creatieve karakter van trappen, salto’s en stoten. Kunstenaars, muzikanten, dansers en choreografen zijn bij capoeira in goede handen. Je hoeft natuurlijk geen creatief beroep te hebben om capoeira te beoefenen, maar liefde voor acrobatiek en dans zal je enorm helpen in de praktijk.

Kung Fu

Deze Chinese krijgskunst is meer een overkoepelende krijgskunst, die verschillende Chinese vechtstijlen combineert. De stijl vindt zijn oorsprong in de Shaolin-tempel rond 500 na Christus, waar een boeddhistische prins een reeks zelfverdedigingsoefeningen ontwikkelde om de zwakke en zieke monniken te versterken. Kung Fu kan grofweg worden verdeeld in twee scholen: degene die zich richt op het snelle armwerk en de andere die zich meer richt op acrobatiek, waarbij ook trappen en beenwerk in de praktijk worden opgenomen. Kung Fu vereist een zeer specifieke precisie, kennis en toewijding om het efficiënt uit te voeren. Daarom zullen mensen die er plezier in hebben om diep in zeer specifieke kennisonderwerpen te duiken hier gedijen.

Aikido

Aikido is een andere Japanse krijgskunst en betekent “de weg van harmonie” of “eenwording van je spirituele energie”. In plaats van zich te concentreren op stoten en trappen, maakt Aikido gebruik van de kinetische energie van de tegenstander om de controle over te nemen. Beoefenaars leren hun aanvalskracht om te leiden en hun tegenstander te verzwakken. Aikido richt zich ook op het ontwikkelen van een sterk centrum om onbewogen te blijven wanneer de tegenstander aanvalt. Aikido is geweldig voor beroepen die veel mentale veerkracht en kracht vereisen, evenals het trainen om de wapens van de tegenstander tegen henzelf te gebruiken. Het kan dus geweldig zijn voor advocaten, gerechtsverdedigers of zelfs politici in verkiezingscampagnes.

Tai Chi

Tai Chi combineert sierlijke bewegingen met taoïstische ademhalingstechnieken. Het is een zachte en naar binnen gerichte vechtsport die goed past bij beroepen waarbij je werkt met kinderen of waar veel aanwezigheid, geduld en compassie nodig zijn. Het legt de nadruk op gechoreografeerde, slow-motion houdingen en wordt beschouwd als een oefening voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Uit recent onderzoek werd aangetoond dat Tai Chi zelfs helpt om Parkinson tegen te gaan. Tai Chi kan door elke leeftijdsgroep worden beoefend.

Het is ook aanbevolen voor managers, CEO’s en iedereen met een volle agenda en een stressvolle werkomgeving om geaard, evenwichtig en gecentreerd te blijven.

Samenvatting

In deze blog hebben we verschillende vechtsporten besproken die passen bij verschillende beroepen. Het kan moeilijk zijn om de juiste vechtsport te kiezen, maar het belangrijkste is dat elke krijgskunst kan worden beoefend door iedereen die dat wil, ongeacht het beroep. De kenmerken van elke vechtsport kunnen echter goed aansluiten bij bepaalde beroepen. Het is altijd afhankelijk van het individu en zijn of haar meesterschap. Ze hebben allemaal grote voordelen voor je fysieke, mentale en spirituele gezondheid. Dus ga op ontdekkingstocht en vind de vechtsport die bij jou past!

Redactie

Sportwolf is het verzamelpunt van interessante artikelen die over sport, het menselijk lichaam en trends en innovaties gaan. Als schrijver van Sportwolf probeer ik een zo breed mogelijk publiek aan te spreken met mijn ervaringen en informatieve artikelen.

Vorige

Welke verschillende soorten krachttrainingen zijn er?

Volgende

5x Snelle, zelfgemaakte tussendoortjes voor tijdens het sporten

Follow Us