5 tips om langer thuis te blijven wonen als senior

Veel senioren willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Geldt dat ook voor jou? Goed punt, want thuis is het nu eenmaal helemaal naar wens. Wel kan het zo zijn dat het wooncomfort na verloop van tijd wat achteruit gaat. Daar zijn gelukkig genoeg oplossingen voor te vinden, die we behandelen in dit artikel.

Benedenverdieping als centraal punt

Een woning is doorgaans opgedeeld in meerdere verdiepingen. Het kan echter steeds moeilijker worden om de trap op te komen. Wat een oplossing is, met name in een grotere woning? Maak van de benedenverdieping het centrale punt in huis. Misschien is hier zelfs een slaapkamer in te richten: verbouw de bijkeuken of plaats een extra muur in de woonkamer. In een kleinere woning is dit toch wat lastiger te realiseren, zeker als ook bijvoorbeeld de badkamer en de wasmachine boven te vinden zijn. Een traplift kopen is dan uiteraard een idee. Dit vraagt ook om een minder grote aanpassing aan de woning dan een verandering van de benedenverdieping.

Traplift in de woning

Dat brengt ons tot het volgende punt, waar we nog verder op in willen gaan. Een traplift is een ideale oplossing wanneer het moeilijker wordt om naar boven en beneden te gaan in de woning. Trapliften zijn er voor iedere trap te vinden, zowel voor een rechte trap als een trap met bochten bijvoorbeeld. Het is ook mogelijk om de traplift aan te laten sluiten op het interieur, met de keuze uit verschillende kleuren en materialen. Mooi meegenomen: het kan zo zijn dat je recht hebt op een vergoeding bij de aanschaf van een traplift.

Huisautomatisering

Het is vandaag de dag steeds gebruikelijker om te kiezen voor huisautomatisering. Dit staat ook wel bekend als domotica. Met de juiste aanpassingen hoef je minder vaak op te staan of te bukken, wat het wooncomfort vergroot. Zo zijn de lampen in huis op afstand aan te zetten, bijvoorbeeld via een apparaatje of app op de mobiele telefoon. Met een speciale deurbel kun je op afstand zien wie er voor de deur staat en eventueel op afstand opendoen. Sluit de gordijnen op automatische wijze, zonder ervoor op te hoeven staan. Ook de thermostaat is op afstand te bedienen of in te stellen, handmatig of met een timer. Woningen worden op die manier steeds ‘slimmer’, waar je handig gebruik van kunt maken.

Veiligheid in huis

Veiligheid is natuurlijk van groot belang, ook in de eigen woning. Voorkom valgevaar, door wandbeugels te monteren in de badkamer en het toilet. Ook in de hal kan dit een uitkomst zijn. Een stoel in de douche maakt douchen weer eenvoudiger. Douche je momenteel nog in een bad of in een douche met een hoge instap? Kies liever voor een inloopdouche, want dat is veel comfortabeler en veiliger. Verder is het een idee om een ketting of horloge te dragen met een noodknop erop, die je kunt indrukken als je bent gevallen. Een naaste krijgt een waarschuwing en kan actie ondernemen.

Inbraakkans verkleinen

Jammer genoeg brengen veel inbrekers een bezoek aan de woningen van senioren. Kies er daarom voor om de inbraakkans te verkleinen. Dit kan op verschillende manieren. Installeer een automatische lamp bij de voor- en achterdeur, die aanspringt bij detectie van beweging. Hang een camera op bij de woning. Of installeer een alarmsysteem, die afgaat bij binnenkomst in de woning. Er zijn ook speciale stroboscooplampen, die afgaan wanneer iemand van buitenaf in de buurt van het raam komt. Dit is een manier om inbrekers af te schrikken. Sluit ramen en deuren goed af, het liefst ook overdag. En leg geen kostbare bezitten in het zicht.

Met de juiste aanpassingen aan de woning kun je als senior zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Vergroot het wooncomfort en de veiligheid in de woning, met de bovenstaande praktische ideeën.

Redactie

Sportwolf is het verzamelpunt van interessante artikelen die over sport, het menselijk lichaam en trends en innovaties gaan. Als schrijver van Sportwolf probeer ik een zo breed mogelijk publiek aan te spreken met mijn ervaringen en informatieve artikelen.

Vorige

10 leuke sporten voor meiden

Volgende

5 x Leuke sporten voor meiden van 13 jaar

Follow Us