Hoe Kun Je Emotie-Eten Doorbreken?

In het kort

Door de werkelijke oorzaak van je emoties te vinden, kun je de cirkel van het emotie-eten doorbreken. Ontdek wat het onderliggende probleem is en zoek daar een passende oplossing voor. Wanneer honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing.

Emotie-eten en eventuele bijkomende eetbuien kunnen je fysieke progressie in de weg staan. Het last hebben van emotie-eten is veel voorkomend en zeker niet iets om je voor te schamen. Wel is het iets dat alleen jij kunt doorbreken en waar je zelf mee aan het werk moet gaan. Constant jezelf voornemen dat je er vanaf nu echt niet meer aan toe gaat geven, is onvoldoende. Een constant terugkerend probleem is iets dat je bij de oorzaak moet aanpakken. Daarvoor hoop ik je vandaag een zet in de goede richting te kunnen geven.

Hoe doorbreek je emotie-eten?

Wanneer je emoties invloed hebben op je eetgedrag kan emotie-eten een gevolg zijn. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in het hebben van ongeremd eetgedrag wanneer je verdrietig, boos, gestrest of onzeker bent. Je kunt ervaren dat je eetbuien krijgt op die momenten of dat je (tijdelijk) niet de motivatie kunt vinden om je aan je voorgenomen eetpatroon te houden. In de meeste gevallen resulteert emotie-eten in over-eten waarbij er calorierijk gegeten wordt 1 waardoor je kunt aankomen of je gewichtsverlies kunt tegenwerken. Hoe kun je dit emotie-eten doorbreken?

Laten we beginnen met een voorbeeld van emotie-eten waarbij boosheid de emotie is.
Je bent boos op je partner vanwege een meningsverschil. Je voelt je onbegrepen en raakt hierdoor van slag. Ondanks dat je wilt afvallen kan het je in het moment van boosheid niet schelen en besluit je te gaan eten, omdat je verwacht dat dit een goed gevoel geeft. Nadat je klaar bent met eten besef je je dat je even een beter gevoel ervaarde. Je dacht niet aan de boosheid. Echter, zo gauw je stopt met eten is de boosheid naar je partner nog steeds aanwezig. Daarnaast voel je je nu schuldig tegenover jezelf, omdat je je niet aan je voedingsplanning gehouden hebt en op deze manier je eigen progressie in de weg staat. Naast boosheid ervaar je nu ook teleurstelling in jezelf. Het emotie-eten gaf er een ander negatief gevoel bij, kortom eten was in dit geval niet een goede oplossing en creëerde enkel een extra probleem.
Je weet dat het emotie-eten geen passende oplossing is. Wat kun je hieraan doen om het tegen te gaan?

Zoek de werkelijke oorzaak

Het belangrijkste is dat je opzoek gaat naar de werkelijke oorzaak van het probleem. Emotie-eten is vaak niet het probleem, maar het gevolg van een probleem.
Stel jezelf de vraag wat de reden, de emotie, was van het over-eten. In het voorbeeld was boosheid de emotie. Vraag jezelf vervolgens af waarom je die boosheid ervaarde. In het voorbeeld kwam dit door een meningsverschil met je partner waardoor je je boos en onbegrepen voelde. Je hebt nu de oorzaak van je emotie ontdekt: Het meningsverschil. Je had een meningsverschil, werd boos en ging eten om die gevoelens te onderdrukken.

Nu je de oorzaak weet kun je een passende oplossing zoeken.
Door te gaan eten wordt het meningsverschil niet opgelost. Bedenk iets dat het probleem wel op kan lossen.
Wellicht helpt het als je, in geval van het voorbeeld, een rondje gaat wandelen om je gedachten op hun plek te krijgen zodat je daarna rustig het meningsverschil kunt uitpraten. Zoek een oplossing voor het werkelijke probleem. Wanneer het probleem aangepakt wordt, is er geen reden meer om je emoties te verdoven met voeding, omdat het oplossen van het werkelijke probleem een positieve invloed heeft op je gevoel. Door bewuster en meer mindfull met je emoties en gedrag om te gaan, kun je je ongewenste gedrag (emotie-eten) ombuigen in wenselijke gedragingen.2

Als je niets aan de werkelijke oorzaak kunt veranderen

Stel je weet de oorzaak van je probleem wel, maar kunt er niets aan doen. Bijvoorbeeld, je hebt een belangrijke klus liggen voor morgen waarbij internet nodig is, maar internet werkt niet. Je raakt zo gefrustreerd en boos dat je alleen nog kunt denken aan dat pak koekjes en de reep chocola in de keuken en voelt dat er een emotionele eetbui aankomt. Neem dan even een stap terug. Eten zorgt er niet voor dat internet het weer gaat doen of dat de belangrijke klus geklaard wordt. Wat je in dit geval wel kunt doen, is alvast dingen voorbereiden die je anders later die dag zou doen zodat, als internet het straks weer doet, je het dan niet meer hoeft te doen en je de verloren tijd kunt inhalen. Je kunt er ook het positieve van inzien. Je hebt momenteel geen andere keus dan iets zonder internet te gaan doen, tot rust komen met een goed boek bijvoorbeeld gaat je meer opleveren dan boos achter een laptop zitten of je frustraties weg eten.
Als er een oplossing voor je probleem is werk daar dan aan. Als je er geen invloed op hebt kun je je beter niet druk maken, want daarmee kom je geen stap verder. Eten lost in beide gevallen het probleem niet op.

Los het stap voor stap op

Er zijn een aantal zaken van belang wanneer je emotie-eten wilt doorbreken, daarvoor heb ik 5 tips voor je.

Tip 1: Zoek het werkelijke probleem en vind een blijvende oplossing. Er is een trigger die je emotie veroorzaakte en die emotie gaf de drang tot eten. Door te gaan eten verdoof je de emotie zonder iets te doen aan het werkelijke probleem. Als honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing.

Tip 2: Zoek een preventieve oplossing voor een volgende keer. Waarom ging het mis en hoe kun je dat in het vervolg voorkomen? Wellicht kun je de volgende keer gaan wandelen, tekenen, schilderen, schrijven, muziek luisteren, sporten of in bad gaan als je het gevoel hebt je emoties niet de baas te kunnen worden of het werkelijke probleem niet te kunnen oplossen.

Tip 3: Maak het jezelf gemakkelijker. Als je weet dat je tijdens eetbuien of emotie-eten vooral moeite hebt om van chips af te blijven, haal het dan niet in huis. Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig.

Tip 4: Neem de tijd om verkeerde gewoontes te doorbreken. Emotie-eten is iets waar je wellicht al jaren tegenaan loopt. In dat geval is het vermoedelijk niet iets dat je binnen een week volledig onder controle hebt. Leer, maak fouten, leer meer en vind stap voor stap de oplossingen om je emotie-eten te doorbreken.

Tip 5: Als je je verveelt en geneigd bent te gaan eten, zoek dan een fijne bezigheid om je verveling te verdrijven zodat je niet meer aan verveling of eten denkt. Als je vaak door boosheid gaat emotie-eten zoek dan een andere manier om je frustratie te uiten of los de oorzaak van de boosheid op, zodat je je boosheid uit in plaats te verdoven met voeding. Als je te veel hooi op je vork neemt en vanuit stress gaat eten, vind dan manieren om meer rust te creëren in je leven. Vind het probleem en vind een passende oplossing. Alleen dan kun je de cirkel doorbreken.  Zoek naar een bron-oplossing en niet naar een verdovend middel.

Conclusie

Emotie-eten is een veel voorkomend obstakel tijdens het doel om gewicht te verliezen. Ondanks dat de emotie vaak als het probleem gezien wordt, is er een probleem dat deze emotie tot stand bracht. Door dat probleem te vinden en aan te pakken kun je op een gerichte manier een oplossing zoeken en emotie-eten voorkomen. Je kunt pas iets oplossen als je weet wat het werkelijke probleem is, dus zoek naar het probleem en vind een werkelijke oplossing. Ga bijvoorbeeld muziek luisteren als je verdrietig bent, uit je frustraties in een schilderwerk, ga sporten als je boos bent en maak het jezelf niet onnodig moeilijk door eetbui-voedsel in overvloed in huis te hebben.

En nu?

Wanneer je tegen emotie-eten aanloopt, is het goed om te beseffen dat dit niet iets is om je voor te schamen. Zoek naar de oorzaak achter de emotie die je aanzette tot overeten. Bedenk voor jezelf een passende oplossing als een betreffende oorzaak zich weer aandient en vind manieren om met je emoties om te gaan in plaats van ze te verdoven met eten. Het is aan jou om de cirkel te doorbreken.

Bronnen

  1. G’eraldine M. Camilleri , Caroline M’ejean, Emmanuelle Kesse- Guyot, et al. The Associations between Emotional Eating and Consumption of Energy-Dense Snack Foods Are Modified by Sex and Depressive
  2. Shawn N. Katterman a, Brighid M. Kleinman b, Megan M. Hood a, Lisa M. Nackers a, Joyce A. Corsica a, Mindfulness meditation as an intervention for binge eating, emotional eating, and weight loss: A systematic review

Redactie

Sportwolf is het verzamelpunt van interessante artikelen die over sport, het menselijk lichaam en trends en innovaties gaan. Als schrijver van Sportwolf probeer ik een zo breed mogelijk publiek aan te spreken met mijn ervaringen en informatieve artikelen.

Vorige

Hoe Werkt If It Fits Your Macros?

Volgende

Ketonen, De Nieuwe Superbenzine?

Follow Us