Overstappen van zorgverzekering? Zo doe je dat!

Overstappen van zorgverzekering Zo doe je dat!

In Nederland is het inmiddels een jaarlijks fenomeen geworden. Aan het einde van het jaar is het mogelijk om over te stappen van zorgverzekeraar en dat wordt dan ook massaal gedaan. Door over te stappen, kun je namelijk best wat geld besparen. Het kan zo zijn dat een andere verzekeraar een gunstigere premie rekent, of dat je ergens anders betere dekking kunt krijgen voor hetzelfde geld. Als je nog nooit eerder bent overgestapt, dan vraag je je misschien af hoe dit precies in zijn werk gaat. Geen zorgen, in dit artikel leggen we het snel en simpel aan je uit!

Wat is overstappen precies?

Overstappen betekent dat je weggaat bij je huidige zorgverzekeraar en klant wordt bij een andere verzekeringsmaatschappij. Je zegt dus je huidige zorgverzekering op en sluit ergens anders een nieuwe af. Ieder jaar passen zorgverzekeraars de prijs en dekking van hun polissen aan. Een reden om over te stappen kan zijn dat je de nieuwe prijs te hoog of de dekking niet voldoende vindt.

Wanneer kun je overstappen?

Als het gaat om zorgverzekeringen, dan kun je niet op ieder gewenst moment overstappen. Bij andere verzekeringen is het meestal geen probleem om midden in het jaar je contract op te zeggen en ergens anders een nieuw contract af te sluiten. Bij zorgverzekeringen is dat wel een punt. Een zorgverzekering start namelijk in januari en heeft een looptijd van een jaar. Overstappen kan dus pas aan het einde van het jaar. Om precies te zijn vanaf 12 november tot en met 31 december.

Wat moet je zelf regelen?

Eigenlijk hoef je zelf maar weinig te regelen. Overstappen is normaal gesproken gewoon een kwestie van een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je nieuwe verzekeraar zorgt er vervolgens voor dat je oude polis wordt opgezegd. Hier heb je zelf geen omkijken naar.

Je kunt ook langer dan 31 december de tijd hebben om over te stappen, maar daar moet je wel iets voor doen. Je moet dan namelijk zelf voor de laatste dag van het jaar je huidige verzekering opzeggen. Heb je dat gedaan, dan heb je tot 11 februari de tijd om een nieuwe polis uit te zoeken.

Hoe bespaar je op je zorgverzekering?

De reden dat veel mensen overstappen, is omdat het ze een besparing op kan leveren. Als je nu bij de voordeligste verzekeraar zit, dan heb je geen garantie dat dit volgend jaar nog zo zal zijn. Een andere manier van besparen, is om goed te kijken naar je aanvullende zorgverzekering. Heb je veel zorg nodig gehad gedurende het jaar, dan kan het lonen om te kiezen voor bepaalde aanvullende pakketten. In sommige gevallen kunnen de kosten van een aanvullend pakket namelijk lager zijn dan de kosten van je zorg. 

Redactie

Sportwolf is het verzamelpunt van interessante artikelen die over sport, het menselijk lichaam en trends en innovaties gaan. Als schrijver van Sportwolf probeer ik een zo breed mogelijk publiek aan te spreken met mijn ervaringen en informatieve artikelen.

Vorige

Hoogwaardige fietsuitrusting: waar is dat goed voor?

Volgende

Wonen in Rotterdam: Is het nog betaalbaar?

Follow Us