Griepprik en sport: waar je op moet letten - Sportwolf
//

Griepprik en sport: waar je op moet letten

Griepprik en sport waar je op moet letten

De griepprik is de meest effectieve methode om jezelf te beschermen tegen griepvirussen. Het wordt aanbevolen voor mensen met een verzwakt immuunsysteem of eerdere ziekten. Als je veel sport, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden na een vaccinatie.

Sporten direct na een griepprik: een slechte combinatie

Na de griepprik kan je lichaam niet de energie gebruiken die het nodig heeft om te sporten. Je lichaam is druk bezig met het verwerken van de vaccinatie. De eerste dagen na de behandeling zal je lichaam daarom niet op het gebruikelijke niveau kunnen presteren.

Sporters wordt geadviseerd om minstens twee dagen geen training te volgen. Dit geldt vooral voor extreme- en wedstrijdsporters.

Als je absoluut niet wilt stoppen met sporten, kun je het beste even overleggen met je arts. Die zal samen met jou een geschikt trainingsplan opstellen voor de komende dagen. Een alternatief is om gewoon rustig te gaan hardlopen of fietsen.

Bijwerkingen zijn ook mogelijk, maar dit zijn meestal slechts kortdurende symptomen. Deze omvatten pijnlijke ledematen, vermoeidheid of zelfs een lichte koorts. Deze moeten echter na twee tot drie dagen verdwijnen – als je bijwerkingen ervaart, moet je tot die tijd afzien van elke vorm van sport.

Als de bijwerkingen langer duren, raden we aan een arts te raadplegen.

Sporten na de griepprik

Reacties op de vaccinatie kunnen worden uitgelokt door zware lichamelijke inspanning. Het kan gaan om lichte koorts, lusteloosheid, pijn in de arm (injectieplaats), hoofdpijn en pijnlijke ledematen. Na een vaccinatie moet je het rustig aan doen met je lichaam en zware lichamelijke inspanning vermijden, omdat je lichaam al genoeg te doen heeft met het vaccin.

Griepvaccinatie en sport: waarom je voorzichtig moet zijn

Tijdens de griepprik worden zogenaamde geïnactiveerde vaccins – ook wel geïnactiveerde vaccins genoemd – geïnjecteerd. Dit betekent dat de stof gedode influenzavirussen bevat.

De blootstelling aan het geïnactiveerde vaccin is relatief laag in vergelijking met het levende vaccin, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor mazelen. Toch laat het je immuunsysteem niet onbeschadigd.

Het doel van het geïnactiveerde vaccin is dat je lichaam eerst moet omgaan met de ziekteverwekkers van influenza. Zo raakt het vertrouwd met het virus en kan het de bijbehorende antilichamen vormen.

Deze antilichamen zijn dan permanent oproepbaar en kunnen in noodgevallen levende virussen direct doden.

Deze processen belasten je immuunsysteem. Omdat sterke fysieke activiteit ervoor zorgt dat afweercellen in het bloed zich snel vermenigvuldigen, wordt het immuunsysteem dubbel belast. Gun jezelf een pauze.

Redactie

Sportwolf is het verzamelpunt van interessante artikelen die over sport, het menselijk lichaam en trends en innovaties gaan. Als schrijver van Sportwolf probeer ik een zo breed mogelijk publiek aan te spreken met mijn ervaringen en informatieve artikelen.

Vorige

3 dingen om op te letten met trainen tijdens een sapkuur

Volgende

Online gokkasten met sport in de hoofdrol

Follow Us