Niks vervelender dan een gekneusde voet. Je kan niet lopen, het doet zeer en het gaat langzaam over. Maar wat kan je doen om het herstel te versnellen?
Wat is een gekneusde voet?
Een gekneusde voet is pijnlijk en gewoon heel vervelend. Het is een blauwe plek of kneuzing, wat ook wel bekend staat als een contusie. Het belemmert je in je dagelijks leven, omdat je vaak na het kneuzen van je voet moeite hebt met staan of lopen. Soms gaat het nog redelijk, maar het kan ook zo zijn, dat je er even een paar dagen niet op kan staan. De voet heeft dan simpelweg rust nodig om te herstellen. Een gekneusde voet kan ontstaan door meerdere oorzaken. Vaak komt het door een slag, stoot of val. Ook als je je enkel verzwikt, kan die klap zorgen voor een kneuzing. De kans dat dit gebeurt tijdens het sporten is vrij groot, omdat je dan vaak contact hebt met andere spelers, zoals bij voetbal.
Wat gebeurt er als je je voet kneust?
Een kneuzing ontstaat na een grote impact. Bijvoorbeeld bij een slag, stoot of val. Het weefsel onder de huid gaat dan bloeden. Een kneuzing. Bestaat uit bloed onder de huid als gevolg van gescheurde bloedvaatjes. Je hebt dus de pijn van de klap en de pijn die daarna met de kneuzing gepaard gaat. Het voelt niet erg prettig aan.
Wat zijn de symptomen van kneuzing?
De symptomen van een kneuzing zijn over het algemeen redelijk bekend. Na de impact doen de voet vrijwel direct zeer. Afhankelijk van een stevige schoen en hoe hard de klap was die je hebt gemaakt. Als je nog kan lopen, is dat niet gevaarlijk, maar luister wel goed naar je lichaam. Loop de wedstrijd of training niet uit als het te veel pijn gaat doen. Gebruik dat moment om bijvoorbeeld goed thuis te komen. Er zal waarschijnlijk een zwelling optreden. Meestal gebeurt dat als je de voet laat rusten en als je de schoen uittrekt, maar afhankelijk van de klap, kan de zwelling ook gelijk optreden. Blauwe, paarse of zelfs donkerbruine plekken verschijnen meestal na 24 tot 48 uur. Dat ze komen, is vrijwel zeker.
Wat kan je doen om te laten herstellen?
Het eerste wat je moet doen bij een kneuzing, is koelen met stromend water dat lauw is. Of je maakt gebruik van een cold pack of ice pack. Wikkel er een theedoek omheen, zodat je direct contact met de huid vermijdt. Het koelen van de plek zorgt ervoor dat de pijn vermindert en de zwelling wordt tegengegaan. Zorg ervoor dat je dit zo snel mogelijk doet nadat de klap heeft plaatsgevonden. Als je niet kan lopen, zorg er dan voor dat mensen je kunnen ondersteunen en jij zo weinig mogelijk druk op de kneuzing zet.
Daarna komt de periode van rust. En rust is daarin heel belangrijk. Natuurlijk is het als sporter moeilijk om je neer te leggen bij rust als je graag in beweging bent. Toch is rust het belangrijkste voor je voet als het gaat om een kneuzing. Dat betekent ontlast de voet volledig of zo veel mogelijk. Gebruik tijdelijk krukken om mee te lopen als je echt ergens naartoe moet. Als je plaatsneemt, zorg er dan voor dat de gekneusde voet hoger ligt dan je hart. Dat is best een hoogte, dus ga bijvoorbeeld op de bank zitten of liggen en doe je voet flink omhoog met wat kussens. Het lijkt misschien onnodig, maar het voorkomt trombose. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en dat is met trombose ook het geval.
Iets tegen de pijn
Nu je al het noodzakelijke hebt gedaan, rest ons alleen nog de vraag te behandelen: wat te doen tegen de pijn? Het aanleggen van een drukverbandje kan ervoor zorgen dat de druk enigszins van de voet wordt afgehaald. Dat geeft over het algemeen direct een beter gevoel en het voelt steviger aan je enkel. Als je vervolgens gewicht op je voet zet, zal je merken dat het allemaal wat steviger en vertrouwder aanvoelt. Een drukverbandje helpt daarnaast ook tegen de pijn en gaat de zwelling in de voet tegen. Als je echt pijn voelt en je voet is continu aan het kloppen, is het verstandig om een pijnstiller te nemen die niet al te zwaar is. Bijvoorbeeld een paracetamol. Dat is meestal al voldoende. Houd verder genoeg rust en je voet zal snel herstellen
Herstelproces van de gekneusde voet
Een gekneusde voet duur meestal één tot twee weken en is daarna wel weer redelijk hersteld. Kijk naar de blauwe plek en de zwelling van de voet. Is de blauwe plek bijna helemaal weg en voelt de voet weer normaal qua grootte, kijk dan voorzichtig of je er wat gewicht op kan zetten. Pas wel op, want je hebt 1 of twee weken de voet weinig tot helemaal niet gebruikt. Daarnaast kan de kneuzing nog wel aanwezig zijn.
Is het gebroken?
Dan kan je jezelf best wel afvragen of je voet gebroken is. Je hebt veel pijn tijdens alle bewegingen. Je kan niet goed op je voet staan en het doet zeer als je hem beweegt. Misschien is je voet zelfs wel gebroken. Had de klap echt zoveel impact? Natuurlijk is er maar een manier om erachter te komen dat je voet echt gebroken is of niet, maar je kan ook even kijken of je er zelf achter kan komen door de volgende stappen te volgen:
Als de blauwe plek op de voet verspreid is en je echt een heel heftige pijn voelt, zowel als je rust als wanneer je staat, wordt het misschien toch tijd voor een andere aanpak. Wie weet is de huisarts, of in dit geval het ziekenhuis wel de goede optie. Het kan dan namelijk zijn dat je een fractuur hebt, oftewel: een gebroken voet. In dat geval moet je toch naar het ziekenhuis en foto’s laten maken van je voet. Afhankelijk van wat er gebroken is, moet je een andere behandeling hebben.
Wanneer moet je naar de dokter?
Als je merkt dat je na 72 uur nog steeds niet je dagelijkse activiteiten kan oppakken. Als je een verandering in je voet voelt (bijvoorbeeld tintelingen of een dof gevoel). Of als er een ernstige zwelling optreedt, moet je altijd de dokter bellen. Verder doet koelen wonderen voor een kneuzing en zal dat ook altijd je eerste stap moeten zijn. Loop echter niet te lang rond met pijn, als je middelvoetsbeentje wel gebroken is en je loopt er te lang mee door, kan het schade aanrichten dat permanent wordt. Bij twijfel? Bel de huisarts.