Tips voor het aanleggen van een tennisveld in je tuin

Een grote tuin hebben is leuk, maar hoe maak je er goed gebruik van? Een grote groene oase is natuurlijk prachtig, maar vergt een hoop onderhoud. Als er ruimte is voor vertier in je tuin, kun je hem daar ook op aanpassen. Mag je bijvoorbeeld graag tennissen maar wil je niet telkens een baan hoeven huren om het te kunnen doen, dan kun je overwegen om een tennisveld in je eigen tuin te maken waar je kunt doen en laten wat je wilt. Maar hoe pak je dat aan? We geven een aantal tips voor het aanleggen van een tennisveld in je tuin.

Ruimte, afmetingen en oriëntatie

Je tuin is groot, maar is hij ook groot genoeg? Als eerste aan de orde is om te bepalen of je daadwerkelijk de ruimte hebt voor tennisveld dat overeenkomt met een officieel veld zoals volgens de gestelde regels daarvoor. Dat is immers wel leukste, maar het kost je aardig wat ruimte. Een tennisveld is namelijk 23,77 meter lang en aan de zijkanten moet natuurlijk ook nog een ruime marge overblijven. Een veld dat geschikt is voor een dubbelspel, moet 10,97 meter breed zijn. Heb je die breedte niet beschikbaar, dan kun je nog overwegen om een veld aan te leggen dat alleen geschikt is voor enkelspel. Deze moet dan 8,23 meter breed zijn. Het tennisnet moet uiteraard minimaal de gekozen breedte hebben en moet 1,07 meter hoog zijn aan de zijlijnen en 91,4 centimeter hoog in het midden. Overweeg als dat überhaupt tot de mogelijkheden behoort ook de oriëntatie van het veld om eventuele schaduwproblemen te minimaliseren.

Ondergrond en drainage

Waar wil je op gaan spelen? Als je nu een groot gazon hebt, is de makkelijkste optie natuurlijk om het gras te handhaven. Daar worden immers ook officiële wedstrijden op gespeeld. Gras behoeft echter wel veel onderhoud om je speelveld in orde te houden, en met een beetje pech heb je een mol in de tuin die je veld verpest. Een aanzienlijk makkelijkere optie op dat gebied is kunstgras. Dat moet je wel even leggen, maar verder heb je er weinig ondergrond aan. Als je echt wil uitpakken, kun je natuurlijk ook nog een gravel tennisbaan overwegen, of een hardcourt, wat een betonvloer met rubberen toplaag is. In alle gevallen is het belangrijk om ook na te denken over drainage, want dat kan het verschil maken of je kort na een bui van je tennisbaan gebruik kunt maken of dat je lang moet wachten voordat al het water weg is.
 

Lijnen

Uiteraard moet je tennisveld ook nog vorm krijgen door het trekken van zichtbare lijnen die het veld markeren. Je hebt baselines, servicelijnen en zijlijnen nodig. Dat kun je doen met krijt, zoals op een voetbalveld. Zeker bij gras en kunstgras is dat een optie, maar de consequentie is wel dat je de lijnen regelmatig opnieuw zult moeten trekken. Hiervoor kun je een sjabloon gebruiken, maar dan nog. Een goed alternatief is tennislak of speciale sportveldverf gebruiken. Deze verf is duurzaam, slijtvast en speciaal ontworpen voor buitensportvelden.

Zo kun je je een tennisbaan in je eigen achtertuin realiseren als je daar inderdaad de ruimte voor hebt. Als tennislievend gezin is dat een mooie toevoeging bij je woning waar je veel plezier van kunt hebben. En je kunt natuurlijk je sportieve vrienden ook uitdagen voor een wedstrijdje.

Redactie

Sportwolf is het verzamelpunt van interessante artikelen die over sport, het menselijk lichaam en trends en innovaties gaan. Als schrijver van Sportwolf probeer ik een zo breed mogelijk publiek aan te spreken met mijn ervaringen en informatieve artikelen.

Vorige

Interesse in een zwembad in de tuin? Vermijd dan deze 3 valkuilen!

Volgende

Waar moet een zorgverzekering voor sporters aan voldoen?

Follow Us