Als het gaat om gezondheid zijn er veel vragen die je jezelf kan stellen, maar één van de meest gestelde vragen is: wat is beter voor je lichaam: lopen of fietsen?
Vooropgesteld is bewegen natuurlijk sowieso al goed. Wie in ieder geval elke dag dertig minuten beweegt, krijgt volgens de overheid genoeg beweging en dat is fijn. Want dertig minuten bewegen per dag, is niet eens zo veel. Denk er maar over na. Als je even naar de andere kant van de stad moet fietsen, je wandelt even naar de groenteboer verderop of je bent druk in de weer om je huis schoon te maken. De mensen die een fitbit dragen, weten dat dit soort beweging gewoon geregistreerd wordt en dat er genoeg calorieën verbrand worden. Lekker bewegen is dus sowieso goed en dat hoeft echt niet elke dag een uur intensief sporten te zijn. Je kan dus ook gewoon een stukje fietsen of lekker lopen. Maar welke van de twee is nou beter voor je?
De voordelen van lopen
Natuurlijk is het fijn dat je lichaam in beweging is als je wandelt, maar de grootste bijkomstigheid van wandelen, is dat het goed is voor je brein. Tijdens het wandelen gebeurt er veel in je lichaam. Als je loopt, ben je in beweging en dus niet in de ruststand. Je hartslag gaat omhoog en je hart gaat aan het werk. Deze pompt bloed door je hele lichaam, waaronder ook je hersenen en dat is van groot belang. Het zorgt er namelijk voor dat het brein in goede conditie blijft, maar zorgt er ook voor dat de kans op een beroerte minder wordt. Niet alleen beroertes krijgen minder kans, maar diabetes type 2 krijgt ook minder kans in je lichaam door de betere bloedtoevoer.
Door te blijven bewegen worden ook je botten sterker. Dat komt natuurlijk altijd van pas, want niemand zit te wachten op het breken van botten. Bewegen gaat dus osteoporose tegen. Dat effect is het beste te behalen door middel van tennissen, badmintonnen én wandelen. Als je dit effect nog verder wil vergroten, kan je ook nog touwtjespringen of traplopen. Verder is lopen ook goed voor het verminderen van stress. Dat komt doordat je tijd buiten doorbrengt, je bent even in de natuur, snuift de buitenlucht op en loopt misschien zelfs wel in de zon. Terwijl je dus gewoon lekker loopt, maakt je lichaam endorfine aan. Dat kan mentaal veel rust meegeven, zodat andere spanningen verminderen en depressieve klachten worden tegengegaan.
De voordelen van fietsen
Dan de voordelen van fietsen, want ook die activiteit heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Fietsen is natuurlijk goed voor je, maar heeft ook specifieke voordelen. Zo worden je enkels en knieën minder belast met fietsen dan met lopen of hardlopen en ben je misschien makkelijker in beweging dan te voet. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn dat je sneller van A naar B komt en dat is lekker als je fietsen gebruikt om te bewegen zonder echt te willen sporten. Fiets je elke dag naar je werk, naar de supermarkt, naar vrienden en eventueel ook nog naar de sportschool? Dan heb je er stiekem toch al aardig wat beweging opzitten. Zo kan fietsen dus een hele goede manier zijn om meer te bewegen terwijl je gewoon je dag leeft. Zo heb je niet echt het idee dat je aan het sporten bent en hoef je je er niet toe te zetten. Je moet gewoon van A naar B terwijl je aan je gezondheid werkt op de fiets.
Waarmee verbrand je meer calorieën?
Je zou misschien denken dat fietsen veel meer calorieën verbrandt dan lopen. Puur omdat het sneller gaat, je dus sneller meer kilometers aflegt en je soms toch best hard moet trappen om tegen de wind in bij je bestemming te komen. Maar het blijkt dat je met een uur fietsen, hetzelfde aantal calorieën verbrandt als met een uur lopen. Maar dit geldt natuurlijk wel voor bewegen op gemakkelijk tempo. Trap je namelijk al wat steviger door en fiets je in dezelfde tijd harder en intensiever, dan wint fietsen het gelijk.
Dit wordt anders als je kijkt naar de afstand die je aflegt. Per kilometer verbruik je met lopen namelijk ongeveer zestig calorieën. Dat is behoorlijk wat meer dan wanneer je met de fiets gaat. Dan verbrand je namelijk slechts twintig calorieën per kilometer. En dat komt natuurlijk doordat je eigenlijk zit en alleen je benen het werk doen. Tijdens het lopen is je hele lichaam in beweging. De vijf minuten die je dus naar je werk fietst ’s ochtendsvroeg kan je beter omruilen voor een kwartiertje lopen als je graag wat wil afvallen. Het kost je niet eens veel meer tijd, maar je verbrandt er wel een heleboel extra calorieën mee. Overdrijf het sporten niet teveel want dan kun je hoofdpijn krijgen.
Hiken of wielrennen
We hebben het over lopen of fietsen, maar er zijn natuurlijk verschillende soorten lopen en fietsen. Je kan rustig op je gemak naar de bakker lopen, maar je kan natuurlijk ook een berg oplopen, je kan je pas versnellen en een beetje joggen, maar veel mensen doen ook aan Nordic Walking. Dat is alweer heel wat anders dan een ommetje tijdens je pauze op werk. Daarnaast is fietsen natuurlijk goed voor je, maar is het heel wat anders dan kilometerslang op een racefiets. En de elektrische fiets die we tegenwoordig zo vaak zien, die telt niet mee! Een wandeling, hoe snel ook, is simpelweg beweging dus natuurlijk zijn alle bewegingsvormen welkom. Toch geldt: alle sporten die een beetje extra inspanning vragen, leveren ook meer verbrande calorieën op. Als je zelfs echt een uur flink sport, levert dat nog meer voordelen op zoals endorfine, het gelukstofje dat vrijkomt. Dan voel je je na een uur bewegen nog beter.
Wat is het beste?
Wandelen of fietsen? Het is allebei goed, maar welke van de twee is nou beter? Als we de voor- en nadelen bij elkaar optellen, is wandelen beter voor je dan fietsen. Al is fietsen natuurlijk ook niet slecht. Bij wandelen gaat je hele lichaam aan het werk. Je brein is actief, je bloedcirculatie krijgt een boost en je verbrandt meer calorieën dan wanneer je fietst. Dus na het lezen van dit artikel is het gelijk tijd voor een wandeling!