Welke verschillende soorten krachttrainingen zijn er?

Sporten is belangrijk voor alle leeftijden. Het zorgt ervoor dat je je gezonder en sterker gaat voelen in het dagelijkse leven. Tegenwoordig worden fitness en gezondheid ook steeds belangrijker. Mensen gaan daarom steeds vaker naar de sportschool of beginnen met een nieuwe hobby. Zo kan je gaan hardlopen, zwemmen, fietsen en nog veel meer andere dingen. Als je wel eens naar de sportschool gaat ben je vast wel bekend met het fenomeen krachttraining. Dit is vaak een essentieel onderdeel van veel workouts in de sportschool. Maar wat houdt krachttraining eigenlijk precies in en welke verschillende soorten zijn er?

Hypertrofie training

Hypertrofie training, ook wel bekend als bodybuilding, is gericht op het vergroten van spiermassa. Hierbij doe je tijdens je oefeningen een gemiddeld tot hoog aantal herhalingen met een gematigd tot hoog gewicht. Zo stimuleert deze vorm van training de spieren om te groeien door middel van progressieve overbelasting.

Krachttraining voor spieruithoudingsvermogen

In plaats van de spiermassa te vergroten, kan je je ook richten op het vergroten van de spieruithoudingsvermogen. Bij deze vorm van krachttraining voer je de oefeningen uit met een hoog aantal herhalingen en een licht tot gemiddeld gewicht. Het doel is om het uithoudingsvermogen van je spieren te vergroten en de algehele fitheid te verbeteren.

Krachttraining voor maximale kracht

Een veelvoorkomende manier van krachttraining is de krachttraining voor maximale kracht. In de sportschool is deze manier veel te zien. Het draait hierbij om het ontwikkelen van maximale kracht door middel van oefeningen met een laag aantal herhalingen met een zeer hoog gewicht. Het doel is om de kracht van de spieren te vergroten om maximale weerstand te kunnen overwinnen.

Functionele krachttraining

Functionele krachttraining richt zich op het verbeteren van de kracht en stabiliteit van het lichaam voor dagelijkse activiteiten en sportprestaties. Sporters gebruiken hierbij vaak andere soort gewichten zoals een kettlebell of zelfs helemaal geen gewicht. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen zoals squats, lunges en kettlebell swings. Deze oefeningen omvatten bewegingen die het lichaam in meerdere vlakken bewegen zodat je meerdere spiergroepen tegelijkertijd traint.

Plyometrische training

Een andere vorm van krachttraining is plyometrische training. Hierbij doe je explosieve bewegingen die jouw snelheid, kracht en coördinatie verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen zoals sprongen, plyo-push-ups en medicine ball throws. Deze vorm van krachttraining kan je ook heel goed uitvoeren buiten de sportschool om!

Isometrische training

De isometrische krachttraining omvat het activeren van spieren zonder beweging. Dit zijn oefeningen zoals planken en muurzitten. Gedurende deze trainingen wordt het steeds zwaarder voor de spieren tot het punt dat je niet meer kan. Het doel is om deze oefeningen steeds langer uit te kunnen voeren. Zo helpt deze training bij het opbouwen van spierkracht en het verbeteren van stabiliteit.

Gewichtheffen

Gewichtheffen is niet alleen een vorm van krachttraining, maar ook een sport op zichzelf. Hierbij proberen atleten zware gewichten boven hun hoofd te tillen in twee specifieke bewegingen, namelijk de snatch en de clean and jerk. Deze sport vereist kracht, snelheid, techniek en coördinatie.

Er bestaan dus heel veel verschillende soorten krachttraingen. Misschien kende je sommige nog niet of wist je er al iets van af. Je kan ervoor kiezen om één vorm van krachttraining uit te voeren of zelfs een combinatie van verschillende vormen. Zo kan je een uitgebalanceerd trainingsprogramma creëren dat gericht is op het behalen van jouw specifieke fitnessdoelen.

Vorige

In 4 stappen je eigen zorgverzekering afsluiten

Volgende

Welke vechtsport past bij mij?

Follow Us