Wonen in Rotterdam: Is het nog betaalbaar?

Wonen in Rotterdam: Is het nog betaalbaar?

Wonen moeten we allemaal en in een stad als Rotterdam is dat absoluut niet anders. Het grote voordeel van de stad is dat je beschikt over allerlei voorzieningen, zoals scholen, werk, winkels en ziekenhuizen. Dit brengt ook een nadeel met zich mee. Juist doordat de stad zo aantrekkelijk is, willen veel mensen hier graag wonen. Hierdoor komen we diverse uitdagingen tegen, zoals krapte op de woningmarkt en een tekort aan betaalbare woningen.

De prachtige Maasstad is na Amsterdam de stad met de meeste inwoners. Die hebben natuurlijk allemaal behoefte aan een eigen plekje. Hiervoor kunnen ze terecht in een huis, een appartement of bijvoorbeeld op een woonboot. Wel komen steeds meer mensen hierbij in de knel. Niet alleen wordt het aanbod aan woningen in Rotterdam schaarser, maar ook worden de huizen er steeds duurder. Zo steeg de gemiddelde prijs van een koopwoning er in het afgelopen jaar met bijna tien procent. Het vinden van een betaalbare Rotterdamse woning is dan ook niet altijd eenvoudig.

De kloof tussen inkomen en woningprijzen

Wat de zoektocht naar betaalbare huisvesting Rotterdam extra lastig maakt, is het feit dat het inkomen van de gemiddelde Rotterdammer een stuk lager ligt dan in de rest van het land. Het kopen van een eigen woning of appartement is voor veel Rotterdammers dan ook niet weggelegd. Deze mensen zijn dus aangewezen op huurwoningen, maar ook die worden steeds schaarser. Voor een sociale huurwoning in de havenstad heb je al gauw te maken met een wachttijd van vier tot acht jaar. Je kunt ook kiezen voor particuliere verhuur. Dit aanbod is vrij divers en biedt je extra mogelijkheden. Zo kun je een studio, een appartement of een hele woning huren. Dit kan voor een langere termijn, maar in veel gevallen ook voor een kortere periode.

Betaalbare woonoplossingen in Rotterdam

Wie flexibel is, heeft extra veel kans op een fijne en betaalbare woning in de Maasstad. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijk huren en van tijd tot tijd verkassen naar een ander huis. Kies je voor een particuliere verhuurder? Dan kun je vaak ook meer flexibiliteit verwachten van de verhuurder zelf. Zo heb je meer mogelijkheden als het gaat om huisdieren houden of andere persoonlijke woonwensen. Ook is het contact met je verhuurder persoonlijker, waardoor eventuele problemen sneller opgelost kunnen worden. Verder kun je ook kiezen voor een zogeheten flexwoning. Dit zijn speciale woonunits voor studenten en starters die tijdelijk, bijvoorbeeld voor maximaal vijftien jaar, geplaatst mogen worden.

De toekomst van wonen in Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft flinke ambities als het gaat om wonen. Het streven is dat de stad in 2040 betaalbaar is voor iedereen die er wil wonen. Er moeten veel meer woningen komen, die ook nog eens moeten aansluiten bij de portemonnee van de inwoners. Ook moet het woningenbestand duurzamer worden. Dit geldt voor zowel nieuwe als bestaande woningen. Verder moeten er meer voorzieningen komen en moet er worden gezorgd voor meer groen in de stad. Hierdoor stijgt de leefbaarheid, wat het welzijn van de inwoners zeker ten goede zal komen.

Om de bouw van nieuwe, betaalbare woningen in Rotterdam te versnellen, heeft de stad diverse subsidies gekregen van de overheid.

Redactie

Sportwolf is het verzamelpunt van interessante artikelen die over sport, het menselijk lichaam en trends en innovaties gaan. Als schrijver van Sportwolf probeer ik een zo breed mogelijk publiek aan te spreken met mijn ervaringen en informatieve artikelen.

Vorige

Overstappen van zorgverzekering? Zo doe je dat!

Volgende

Hoe krijg je jezelf van de bank bij weinig motivatie?

Follow Us